Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Farmasötik Toksikoloji; Kimyasal, fiziksel ve biyolojik etkenlerin çevre ve insan sağlığı üzerindeki istenmeyen etkilerini konu alan çok yönlü bir bilim dalıdır. Toksikolojinin tarihsel gelişiminde son 50 yılda sentetik kimya ve sanayi alanında yaşanan gelişmeler yanında kimyasallara maruz kalmaya bağlı yaşanan trajedilerin çok önemli etkileri olmuş, sonrasında yaşanan ileri analiz tekniklerine yönelik hızlı ilerlemeler neticesinde günümüz toksikolojinin oluşması ve gelişmesi sağlanmıştır. Toksikolojinin günümüzdeki kapsam ve işlevini “Ksenobiyotikler (Kimyasal, fiziksel ve kimyasal etkenler) ile biyolojik sistemler arasındaki etkileşmeleri, zararlı sonuçları yönünden inceleyen bilimdir” veya “Kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleyen bir bilim dalıdır” şeklinde tanımlamak doğru olacaktır. 

Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalımızda yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda genetik toksikoloji, mesleki toksikoloji, metal toksisitesi ve oksidatifstress parametrelerinin ölçümlerine yönelik ileri analizler gerçekleştirilmektedir.
Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı tarafından eczacılık mesleki lisans düzeyindeki eğitimlere katılım sağlanmakta ilave olarak yüksek lisans ve doktora eğitimleri de verilmektedir. Lisan düzeyindeki eğitimler ile kamu ve özel sektörde görev alacak olan eczacılara toksikolojide önemli bazı temel kavramların öğretilmesi amaçlanmakta, toksikolojik bir bakış açısının kazandırılması hedeflenmektedir.

 


Tarihçemiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eczacılık Fakültesi, Bakanlar Kurulu'nun 17 Temmuz 2017 tarih ve 2017/10581 sayılı kararı ile kurulmuştur.
Gülhane Eczacılık Fakültesi Kuruluş Kararı 17 Ağustos 2017 tarih ve 30157 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.
Gülhane Eczacılık Fakültesi 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı faaliyetleri 24 Eylül 2018 tarihinde başlamıştır.

Akademik Kadromuz

Eğitim Faaliyetlerimiz

Eğitim Faaliyetlerimiz

Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı’nda lisans, yüksek lisans ve doktora amaçlı eğitimler verilmektedir. Lisans programı kapsamında müfredatta yer alan Farmasötik Toksikoloji I, Farmasötik Toksikoloji II gibi zorunlu dersler aktarılmaktadır. Yüksek lisans ve doktora programı kapsamında bazı zorunlu ve seçmeli dersler verilmekte, söz konusu eğitimler ile:
• Kimyasal ve fiziksel etkenlerin canlı organizma üzerinde meydana getirdiği toksik etkileri, bu etkenlerle biyolojik sistemler arasındaki etkileşimleri zararlı etkileri yönüyle inceleyebilen,
• Toksik etkilerin oluşumunda doz, maruz kalma yolu ve maruz kalma süresi arasındaki ilişkinin kavrayabilen,
• Günümüz modern toksikoloji alanında yer alan güncel bilgi ve donanıma erişilebilen,
• Kimyasalların toksikolojik risk değerlendirmesini yapabilecek ve benzer konularda akademik ve/veya pratik olarak gerekli öngörü ve çözümleri toksikolojik açıdan geliştirebilen,
uzman ve doktor eczacıların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
 

Çalışma Konularımız

Çalışma Konularımız

• Mesleki Toksikoloji
• Genetik Toksikoloji
• Oksidatif Stres Ölçümleri
• Biyogöstergeler
• Element Ölçümleri ve Ağır Metal Toksisitesi

Erişim Bilgilerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gülhane Eczacılık Fakültesi, FarmasötikToksikoloji Ana Bilim Dalı Gülhane Külliyesi, Emrah Mah.,06018 Etlik/Keçiören/ANKARA

+90 312 304 6073

+90 312 304 6091

gulhaneeczacilik@sbu.edu.tr